Je bent hier » Bouwadvies » Vaak gestelde vragen » Vragen over ventileren heb je recent je ramen vervangen maar zijn er geen ventilatieroosters wat nu

Vragen over ventileren - Heb je recent je ramen vervangen maar zijn er geen ventilatieroosters? Wat nu?

Terug

Bij duurzaam renoveren is isoleren uiteraard evident. Wordt de isolatie goed geplaatst, dan zal de luchtdichtheid van de woning verbeteren. Hierdoor stijgt automatisch de noodzaak aan een gecontroleerd ventilatiesysteem.

 

Bij een goed ontworpen ventilatiesysteem gaan we op een gecontroleerde manier verse lucht aanvoeren en vervuilde binnenlucht afvoeren. Gecontroleerd wil zeggen dat we voldoende lucht verversen voor een goede luchtkwaliteit, maar niet meer dan noodzakelijk. Binnenlucht bevat namelijk niet alleen te veel vocht en CO2 die we moeten afvoeren, maar ook warmte die we willen houden.

 

Kort samengevat: als je een ruimte verwarmt, ga je die ruimte luchtdicht maken, isoleren én gecontroleerd ventileren.

 

Gecontroleerd ventileren kan je met een systeem (A), C of D. Bij systeem C voer je verse lucht op een natuurlijke manier aan langs toevoerroosters en voer je via een ventilator vervuilde lucht af. Bij systeem D voer je lucht aan via één opening, met een ventilator en voer je lucht af met een ventilator.

 

Ventilatiesysteem C en Ventilatiesysteem DBij een ventilatiesysteem D, heb je het voordeel van warmterecuperatie, maar hierbij zijn kanalen nodig doorheen de hele woning.  Hierdoor is dit systeem bij een gefaseerde verbetering van bestaande woningen niet altijd even eenvoudig toe te passen.  In dat geval is een ventilatiesysteem C, met natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer, dikwijls de meest praktisch haalbare en budgetvriendelijke keuze.

 

De natuurlijke aanvoer gebeurt hierbij meestal via ingebouwde ventilatieroosters die bovenop het kader van de ramen geplaatst worden. Maar wat als je recent je ramen hebt vervangen en je hier geen ventilatieroosters op hebt geplaatst?

 

Kijk dan eerst en vooral even na of je je draaikiepramen op de ventilatiekiepstand kunt zetten. De ventilatiekiepstand is de stand waarbij de kruk onder 45° omhoog staat tussen de draai en de kiepstand. Deze stand is vergelijkbaar met de kiepstand, maar in plaats van een opening van een tiental centimeter, is de opening tussen de vaste en de opengaande kader beperkt tot enkele millimeters tot een centimeter. Dit is bij de meeste nieuwere ramen het geval.

 

 

Let wel op! Niet alle ramen zijn hiermee uitgerust. Je moet bij het draaien aan de kruk een duidelijke klik voelen die aangeeft dat je kruk op een specifieke stand staat. Bij draaikipramen die geen ventilatiestand hebben, zal het raam bij een gelijkaardige positie van de kruk ook enkele millimeters open staan.  Zonder echte ventilatiestand komt dit neer op een slechte sluiting van het raam, waardoor dit op termijn je kader of je sluitwerk zou kunnen beschadigen.

 

Het gebruik van de ventilatiekiepstand is zeker geschikt om op korte termijn, in combinatie met een afvoerventilator, de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Goede toevoerroosters blijven echter op langere termijn aangewezen voor een volwaardig gecontroleerd ventilatiesyteem C. Dit zijn dan best zelfregelende roosters met goede akoestische en thermische prestaties die in de rolluikkasten, gevel of het dak worden ingebouwd.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw