Je bent hier » Bouwadvies » Vaak gestelde vragen » Vragen over isoleren mijn kelder wordt niet echt koud moet ik hem dan wel isoleren
Vragen over isoleren - Mijn kelder wordt niet echt koud, moet ik hem dan wel isoleren?
Als de kelder niet echt koud wordt, moet je je eerst en vooral afvragen waarom dat zo is. Normaal gezien zou de kelder van een gemiddelde woning (een stuk) kouder moeten zijn dan de leefruimtes. Staat er nog een oude verwarmingsketel in de kelder, dan kan die zoveel warmte afgeven dat de kelder inderdaad niet echt koud is. Het is ook mogelijk dat de ketel wel een goed rendement heeft en weinig warmte afgeeft, maar dat de verwarmingsleidingen niet geïsoleerd zijn. Een relatief lange leiding of een buis met een vrij grote diameter volstaat soms om de kelder gevoelig minder koud te maken.
Dat zijn evenwel geen redenen om het kelderplafond niet te isoleren. Een oude ketel zal immers binnen afzienbare tijd vervangen worden door een nieuwe opwekker met een veel beter rendement en bijgevolg (heel) weinig warmteverliezen. Bovendien denk je bij vervanging van je verwarmingstoestel best na over een nieuwe plaats: niet langer in een onverwarmde kelder maar binnen je beschermde en verwarmde volume. De kelder zal na de vervanging van de ketel kouder worden en dan loont het wel om het kelderplafond te isoleren.
Hetzelfde geldt voor de warmteverliezen via verwarmingsleidingen. Die moet je aanpakken: isoleer de verwarmingsleidingen in de kelder en aansluitend ook het kelderplafond.
Een kelder kan ook warmer zijn door onvoldoende verluchting. Om vochtproblemen te vermijden, moeten kelderruimtes goed verlucht worden, afzonderlijk van de rest van het huis. Meer informatie rond kelderventilatie vind je in deze fiche. Als een kelder goed verlucht wordt, kan de temperatuur gevoelig dalen. Geen reden om niet te verluchten en te isoleren, wél om de kelder goed te verluchten en dan ook het kelderplafond te isoleren.
Door het kelderplafond te isoleren, verminder je niet alleen de warmte- en energieverliezen. Een goed geïsoleerde vloer zal ook warmer aanvoelen waardoor je comfort in de leefruimtes boven de kelder zal verhogen.
Tot slot: een kelder isoleren houdt niet alleen in dat je het kelderplafond isoleert, maar ook de keldertoegang. Daarom isoleer je best alle wanden en de onderzijde van de verdiepingstrap tussen de kelder en de woning én plaats je een goed isolerende, luchtdichte kelderdeur.
Hoe je het kelderplafond correct isoleert, lees je in deze fiche. Meer informatie over het aanpakken van de keldertoegang vind je dan weer in deze fiche.
Meer over isoleren:
- Welke isolatiematerialen hebben de laagste milieu-impact?
- Zijn er alternatieven voor gespoten polyurethaan als vloerisolatie?