Je bent hier » Bouwadvies » Particulieren » Vaak gestelde vragen » Vragen over verwarming en sanitair warm water geeft een warmtepomp een besparing op de energierekening

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Geeft een warmtepomp een besparing op de energierekening?

Terug

Of je al dan niet kan besparen op je energierekening met een warmtepomp ten opzichte van een gascondensatieketel, hangt van twee factoren af: de verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijs en de efficiëntie waaraan een warmtepomp kan werken.

 

De verhouding tussen de gasprijs en de elektriciteitsprijs kan je raadplegen op de website van de VREG. In 2021 was gas gemiddeld 5 keer goedkoper per kWh dan elektriciteit, in 2022 is dit gedaald naar maar 3 tot zelfs 2,7 keer goedkoper.

 

Dit betekent dat bij deze prijzen een warmtepomp minstens 2,7 keer zoveel warmte moet leveren dan haar elektrisch verbruik om goedkoper op de energiefactuur te zijn. Deze efficiëntie wordt uitgedrukt in de SCOP: de seasonal coefficient of performance. Aangezien een warmtepomp een deel gratis energie uit de omgeving haalt, is deze efficiëntie hoger dan 1. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische boiler, die minder energie in de vorm van warmte kan leveren dan zijn elektrisch verbruik.

 

Welke SCOP de warmtepomp haalt, kan je raadplegen op de technische fiche van het toestel. Voor een bodem-waterwarmtepomp is dit voor de nieuwste toestellen al gemiddeld 5,5; voor een lucht-waterwarmtepomp is dit ongeveer 4,4. Maar opgepast: dit behalen ze in werkelijkheid enkel wanneer ze ook effectief op een zeer lage temperatuur kunnen draaien (<40°C). Moeten ze op een hogere aanvoertemperatuur werken, dan zal dit cijfer dalen. Bij 55°C ligt de SCOP voor een bodem-waterwarmtepomp gemiddeld op 4, voor een lucht-waterwarmtepomp gemiddeld op 3,4. Tussen de verschillende toestellen kan die SCOP sterk variëren.

 

Ga dus na wat de prijsverhouding is tussen gas en elektriciteit en leg deze verhouding naast de SCOP die hoort bij de temperatuur aan welke jouw verwarmingssysteem kan werken. Is de SCOP hoger, dan weet je dat op dit moment je energiefactuur lager zal zijn. Natuurlijk is dat maar een momentopname en zijn toekomstige energieprijzen moeilijk te voorspellen, maar waarschijnlijk zal een prijsverhouding van 5 op 1 zoals vorig jaar niet meer opnieuw voorkomen.

 

Heb je zonnepanelen, dan kan je er van uitgaan dat je elektriciteit goedkoper produceert dan wanneer je die aankoopt. Je kan hierdoor zelfs met een iets minder efficiënte warmtepompinstallatie besparen op je energierekening in vergelijking met gas. Spijtig genoeg kan je de mogelijke winst niet met een eenvoudige vuistregel berekenen. Niet alleen de afschrijving van de investering in de zonnepanelen speelt hier een rol, maar ook de zelfconsumptie en deze kan je moeilijk voorspellen. Je kan ze wel verhogen door zowel de boiler als het aandeel verwarming van je warmtepomp zo veel mogelijk te laten werken wanneer de zon schijnt.

 

Weet je nog niet aan welk temperatuursregime je jouw woning kan verwarmen, lees dan onze vaak gestelde vraag Kan een warmtepomp efficiënt werken in mijn woning?

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw