Je bent hier » Bouwadvies » Particulieren » Vaak gestelde vragen » Vragen over isoleren kan ik mijn woning te veel isoleren

Vragen over isoleren - Kan ik mijn woning te veel isoleren?

Terug

Neen, vanuit bouwfysisch oogpunt kun je niet te veel isoleren. Je kunt wél vergeten dat isoleren, luchtdicht bouwen en ventileren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:

  • Om problemen van inwendige condensatie in de gebouwschil te vermijden, moet je de binnenzijde van een (geïsoleerde) constructie goed luchtdicht afwerken.
  • Voor een gezond binnenklimaat heb je verse lucht nodig en moet je vocht zo snel mogelijk naar buiten afvoeren. Je kan hiervoor niet rekenen op kieren en spleten, want dan riskeer je inwendige condensatie als gevolg van een slechte luchtdichtheid.
  • Niet of maar een beetje isoleren is uiteraard ook geen optie, want dan verlies je te veel warmte en zal je energiefactuur de pan uit swingen. Streefcijfers voor isolatie vind je in ons ambitieniveau energieprestaties voor nieuwe en bestaande woningen.

Te veel isolatie is dus niet de oorzaak van problemen met condensatie en schimmelvorming, maar wel een gebrek aan een gecontroleerde ventilatie in combinatie met koudebruggen (plaatsen waar de isolatie ontbreekt) en/of een slechte luchtdichtheid. Een opbouw die dampdichter is aan de binnenkant dan aan de buitenkant is hierbij ook essentieel. De volledige uitleg kan je nalezen in onze infofiche over wind- en luchtdicht bouwen.

 

Een correct geplaatst ventilatiesysteem

  • zorgt voor een goede luchtdoorstroming in de volledige woning,
  • voert vocht snel en efficiënt af naar buiten, waardoor het niet de kans krijgt te condenseren op koude (minder goed of nog niet geïsoleerde) oppervlakken,
  • verbruikt niet meer energie dan nodig, toch als je kiest voor een vraaggestuurd systeem en/of een systeem met warmterecuperatie.

 

Lees meer over het belang van ventileren in onze infofiche over waarom en hoe ventileren.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw