Je bent hier » Bouwadvies » Particulieren » Vaak gestelde vragen » Vragen over hernieuwbare energie moet ik nu een thuisbatterij installeren om mijn zonnepanelen beter te laten renderen

Vragen over hernieuwbare energie - Moet ik nu een thuisbatterij installeren om mijn zonnepanelen beter te laten renderen?

Terug

Door de nieuwe tarifering worden prosumenten aangemoedigd om hun zelfconsumptie te verhogen. Dat is het deel van de eigen opgewekte elektriciteit dat je ogenblikkelijk in je woning verbruikt. Je zet ze dus niet op het net en op deze elektriciteit betaal je dan ook geen netkosten.

 

Je kunt je zelfconsumptie verhogen door je verbruik beter af te stemmen op de opwekking, bijvoorbeeld door grote apparaten zoals vaatwasser, wasmachine en droogkast op de middag te laten draaien wanneer de zon het felst schijnt. Als je thuis bent, kun je die gemakkelijk zelf aanzetten. Anders kun je overwegen om met een energiemanagement systeem (EMS) dat het voor jou kan beheren te werken. Mensen met een warmtepompboiler, warmtepomp of elektrische wagen kunnen hier nog beter op inspelen, gezien het grote verbruik en de automatische sturing die hier vaak al op aanwezig is.

 

Voor een nieuwe installatie kun je nu ook overwegen om de panelen deels op het oosten en deels op het westen te plaatsen in plaats van op het zuiden. De jaarlijkse opbrengst zal iets lager zijn (ca. 85%) maar de spreiding over de dag zal beter overeenkomen met je verbruik waardoor je zelfconsumptie hoger ligt.

 

Een andere (of bijkomende) piste om je zelfconsumptie te verhogen, is een thuisbatterij. Hiermee kun je het overschot aan zelf opgewekte elektriciteit opslaan voor gebruik ’s avonds of de volgende ochtend. Verschillen in seizoenen kun je hier niet mee opvangen. Daarvoor is de capaciteit van zo’n batterij veel te klein. Afhankelijk van de grootte van de batterij en je specifieke situatie kun je je zelfconsumptie hiermee opkrikken van een gemiddelde 30% naar 60 à 70%.

 

Hiermee kun je je elektriciteitsfactuur verder verlagen, maar het duurt nog vrij lang (dikwijls langer dan de levensduur van de batterij) vooraleer je hiermee de investeringskost terug verdiend hebt. En als je weet dat een thuisbatterij 10 tot 15 jaar meegaat, dan blijft er weinig marge over om ze echt te laten renderen. Overweeg je een thuisbatterij, check dan op de simulator van de Vlaamse Overheid of dit in jouw situatie een rendabele investering is.

 

De toekomst van de thuisbatterij is op dit moment nog onzeker. Nieuwe verdienmodellen met dynamische contracten en het capaciteitstarief, zullen de installatie van een thuisbatterij wat interessanter kunnen maken. Wellicht zal ook de kostprijs de komende jaren dalen met de komst van nieuwe technologieën. Maar anderzijds wordt volop onderzocht of dergelijke opslag niet beter op grotere schaal gebeurt (op wijkniveau bijvoorbeeld) en of het niet efficiënter is om de (veel grotere) batterijen van elektrische wagens te gebruiken, die toch 90% van de tijd stil staan (V2G – vehicle to grid).

 

Meer info over de thuisbatterij vind je op deze website van de Vlaamse Overheid.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw