Je bent hier » Bouwadvies » Particulieren » Vaak gestelde vragen » Vragen over duurzaam bouwen en wonen wat moet ik doen bij vochtproblemen

Vragen over duurzaam bouwen en wonen - Wat moet ik doen bij vochtproblemen?

Terug

De meeste schadegevallen in gebouwen zijn vochtgerelateerd, maar de oorzaken zijn heel divers:

  • fouten in de uitvoering (zoals ontbreken van of verkeerd geplaatste waterkerende lagen, ontbreken van open stootvoegen, te hoog geplaatste buitenverharding…)
  • onvoldoende ventilatie (wat resulteert in een te hoge relatieve vochtigheid), al dan niet in combinatie met onderbrekingen in de isolatieschil van het gebouw
  • lekken in daken, goten, leidingen …

Ook een teveel aan (ingesloten) bouwvocht bij nieuwe of gerenoveerde constructies kan problemen veroorzaken:

  • door het niet afdekken van onafgewerkte constructies tijdens de werffase en/of te lang te wachten met het plaatsen van dakafdichtingen en buitenbekledingen
  • door het te vroeg aanbrengen van binnenafwerkingen en door onvoldoende te verwarmen én te verluchten tijdens de eerste jaren na de werken.

Deze tekortkomingen kunnen aanleiding geven tot opstijgend vocht, regendoorslag en andere waterinfiltraties, condensatie en schimmelvorming.

 

De eerste stap is dus altijd het achterhalen van de oorzaak. En laat dat nu net een hele moeilijke opgave zijn. Naast een veelvoud aan mogelijke oorzaken manifesteren vochtproblemen zich immers niet altijd op de plaats waar het probleem zich voordoet. Vochtproblemen in kaart brengen is dus echt wel specialistenwerk. De belangrijkste tip die we je willen meegeven is: raadpleeg een onafhankelijke vochtexpert of een studie- of ingenieursbureau, die zelf geen eigen producten aan de man brengt.

 

Neem alvast eens deze checklist vocht – heb je aan alles gedacht? en dit overzicht met mogelijke oplossingen door, dan heb je al een idee waaraan je je mogelijk mag verwachten – in de meeste gevallen zijn er geen eenvoudige of goedkope oplossingen.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw