Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen » Vragen over ventileren de gezondheidsrisicos van een gaskookplaat

Vragen over ventileren - De gezondheidsrisico’s van een gaskookplaat

Terug

Gezondheidsrisico's van gasfornuizen

 

Gasfornuizen zijn lang een populaire keuze geweest in huishoudens, maar recent onderzoek wijst op potentiële gezondheidsrisico's die met het gebruik ervan gepaard gaan. De verbranding van aardgas produceert verontreinigende stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Stikstofoxiden kunnen bijvoorbeeld ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met astma of andere longziekten. Kinderen zijn extra kwetsbaar; onderzoek suggereert dat het koken op gas het risico op astma-aanvallen kan vergroten.

Fijnstof kan op zijn beurt diep in de longen doordringen en zelfs in de bloedbanen. De schade die de deeltjes daar kunnen aanrichten, kan hart- en vaatziekten verergeren.

Tot slot zet de verbranding van gas zuurstof (O2) om in koolstofdioxide (CO2). In kleine concentraties kan dit niet zoveel kwaad voor de gezondheid, want er zit al CO2 in de lucht. Maar wanneer de concentraties beginnen te stijgen in slecht geventileerde ruimtes, krijg je niet voldoende zuurstof binnen en kan dit leiden tot hoofdpijn en verminderde concentratie.

 

Het belang van ventileren

 

Om de gezondheidsrisico's te beperken, is goede afvoer van de vervuilde lucht belangrijk. Een dampkap zorgt hiervoor, gebruik deze dus goed wanneer je aan het koken bent. Heb je geen ventilatieroosters op de ramen in huis, dan zet je best een raam open wanneer je aan het koken bent, zodat de dampkap voldoende luchttoevoer heeft. Heeft die dat niet, dan zal de zuigkracht verminderen. Maak hem regelmatig schoon, zodat de roosters de luchttoevoer niet verhinderen.

Tegenwoordig bestaan er ook recirculatiedampkappen, maar deze zorgen enkel voor het uitfilteren van vetten en geuren en niet voor het afvoeren van schadelijke deeltjes. Daarom worden ze enkel geplaatst in huizen waar al een ventilatiesysteem aanwezig is. Het ventilatiesysteem zelf zorgt dan voor de afvoer, zorg dat het op een voldoende hoge stand staat bij het koken. Heb je toch een recirculatiedampkap en geen ventilatiesysteem, dan is het hoog tijd om er één te plaatsen. Zet tot die tijd twee ramen open tijdens het koken, dit geeft een goede luchtcirculatie.

 

Elektrische kookplaten en inductiekookplaten

 

Een andere belangrijke oplossing is de overstap naar koken met elektriciteit in plaats van gas, zoals inductiekookplaten. Deze apparaten stoten geen schadelijke gassen uit en bieden een gezondere manier van koken.

Je kiest beter voor een inductiekookplaat dan een andere elektrische, ze zijn ongeveer 20% efficiënter. Ze zijn bovendien veiliger, want het risico dat je je eraan verbrandt is kleiner. Tot slot nog deze bonus: inductiekookplaten zijn veel makkelijker schoon te maken dan gaskookplaten.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw