En toen was er (eindelijk) een dak! En wat voor een!
Gepubliceerd op 28-01-2025 om 11:21u door Toon Ombelets

Toegegeven, het heeft lang geduurd eer we dit bericht konden schrijven, maar soms lopen de dingen niet zoals je zou willen. Maar toch vieren we graag dit succesje! De ruimte krijgt met het nieuwe dak vorm en je kan je al een beetje inbeelden hoe mooi deze ruimte zal worden eens ze af is.
Ook nog even iets over de opbouw van het dak. De dakstructuur is op gebouwd uit houten I-liggers. Deze hebben een smalle lijfplaat uit hardboard en flenzen uit gelijmd hout (zie foto). Dergelijke houten I-liggers bieden een aantal belangrijke voordelen ten op zichte van massieve balken: ten eerste bevat het dak zo minder hout en meer isolatie, wat een positief effect heeft op de U-waarde van het dak; ten tweede zijn dergelijke I-liggers ook steviger en vormstabieler dan een massieve balk; ten derde wordt een I-ligger opgebouwd uit enkel gerecycleerde houtfracties zodat er hiervoor geen nieuwe bomen gekapt moeten worden.
Als onderdak kozen we voor houtvezelonderdakplaten. Deze zijn behandeld met hars om ze regenwerend te maken en hebben een vierzijdige tand- en groefverbinding zodat het geheel ook winddicht is. Daarnaast isoleert een houtvezel onderdakplaat ook (een beetje). Hoewel de plaat met een lambdawaarde van 0,044 W/m.K en een dikte van 22 mm maar een R-waarde heeft van 0,5 m².K/W is dit toch mooi meegenomen. Met de onderdakplaat alleen komen we er dus niet.
Na het plaatsen van een luchtdicht dampscherm aan de binnenzijde van de I-liggers en een ondersteunend lattenwerk wordt de ruimte tussen de I-liggers daarom vol geblazen met cellulose isolatievlokken. Dergelijke isolatie wordt ook wel “papiervlokken” genoemd. Deze isolatie wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en worden met een speciale inblaasmachine onder druk ingeblazen in de voorziene compartimenten. Ingeblazen cellulose vlokken bieden niet alleen een milieuvoordeel omdat het gemaakt is van gerecycleerde grondstoffen. Door te kiezen voor een isolatiemateriaal in bulk dat ingeblazen wordt, vermijden we snijresten en isolatieoverschotten en zijn we zeker dat de compartimenten overal correct gevuld zijn met isolatie, ook rond de I-liggers, ter hoogte van nok en muurplaat etc. De I-liggers hebben een hoogte van 30 cm. Dit is dus ook de dikte aan cellulose-isolatie die geplaatst zal worden. De lambdawaarde van cellulose ligt tussen 0,037 en 0,039 W/m.K, afhankelijk van het merk en de densiteit. De R-waarde van de cellulose isolatie in het dak van het station ligt bijgevolg tussen de 7,69 en 8,10 m².K/W. De werkelijke isolatiewaarde van het dak ligt echter iets lager door de aanwezigheid van de houten I-liggers die de cellulose-isolatie onderbreken. Dit is echter zeer beperkt.