Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen
Find us on facebook

In volgende gemeenten is het advies gratis. LET OP! Het advies is enkel gratis voor woningen die in deze gemeenten gebouwd of verbouwd worden.

Beersel, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Herent, Kortenaken, Kortenberg, Leuven, Linter, Lubbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Rotselaar, Sint-Genesius-Rode, Tervuren, Tielt-Winge, Tremelo en Zaventem.
In Hoegaarden enkel voor renovaties.
In Kraainem kost een advies ter plaatse 25 euro en is een advies op basis van plannen gratis.

Bouwadvies » Duurzaam Bouwadvies

Je gaat bouwen of verbouwen? Dan wil je natuurlijk graag een duurzame woning met veel comfort maar toch een lage energierekening.

Een afspraak maken?

Bij voorkeur online.
Je kunt ook een afspraak maken via .
Telefonisch reserveren kan op het nummer 016 23 26 49.

Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers

Het lijkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen kunnen bepaalde maatregelen het wooncomfort verbeteren en tegelijk het energie- en waterverbruik beperken. Dat vraagt een doordacht ontwerp en een correct uitgevoerde isolatie, ventilatie, verwarming en warmwatervoorziening. Hoe begin je eraan? En waar vind je een oplossing voor je specifieke situatie?

Bouw- en EnergieadviesHet provinciaal steunpunt Duurzaam Bouwen kan je hierbij helpen. Je kunt een cursus of enkele infosessies volgen, maar daarnaast is er ook het Duurzaam Bouwadvies. Een cursus geeft je immers niet steeds een pasklare oplossing voor jouw concreet probleem. Het bouwadvies daarentegen gaat in op je vraag in jouw situatie.

Wat houdt het Duurzaam Bouwadvies in?

Een basisadvies voor jouw woning behandelt volgende punten en/of gaat dieper in op één specifiek punt:

  • een evaluatie van het ontwerp naar indeling, oriëntatie, compactheid, zomercomfort …
  • advies omtrent correct isoleren en het vermijden van koudebruggen
  • ventilatieadvies
  • hulp bij de keuze van een verwarmingssysteem
  • concreet advies inzake waterbesparing, gebruik van regenwater en benutten van de zon voor warm water
  • advies omtrent duurzame materialen.

Bouw- en EnergieadviesWat houdt het Duurzaam Bouwadvies niet in?

Het gaat niet om een architectenovereenkomst. Wij nemen dus nooit de taak van de architect over. We komen ook niet tussen in geschillen of als expert en doen geen opvolging met betrekking tot de uitvoeringsfase. We voeren geen berekeningen uit en zijn geen EPB-verslaggever.

Praktisch

Je bouwt een nieuwe woning of je gaat grondig verbouwen
Vanaf het ogenblik dat er een eerste ontwerp op tafel ligt, kun je een advies aanvragen. Je maakt een afspraak en komt vervolgens langs met de plannen en eventueel andere beschikbare documenten (bv. lastenboek). De plannen worden besproken en mondeling toegelicht. Je architect is natuurlijk ook welkom.

Je verbouwt een bestaande woning
Nog meer dan bij een nieuwbouw is elke verbouwing uniek. Het kan gaan om een grondige verbouwing of om plaatselijke ingrepen, die zonder architect of vergunning uitgevoerd mogen worden. Dit betekent dat er niet altijd plannen van de bestaande toestand voorhanden zijn, noch dat er steeds uitvoeringsplannen worden opgemaakt. Kortom, in de meeste gevallen is bij een verbouwing een plaatsbezoek noodzakelijk. Tijdens het plaatsbezoek bekijkt de adviseur de bestaande toestand van het gebouw. Vervolgens worden je ideeën en plannen besproken en mondeling toegelicht.

Prijs

Dankzij de provincie Vlaams-Brabant betaal je slechts 25 euro voor een basisadvies op plan (nieuwbouw of verbouwing) van 3 uur. Voor een advies op de werf betaal je 50 euro.

In volgende gemeenten is het Duurzaam Bouwadvies zelfs gratis.
LET OP! Het advies is enkel gratis voor woningen die in deze gemeenten gebouwd of verbouwd worden: Beersel, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Herent, Kortenaken, Kortenberg, Leuven, Linter, Lubbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Rotselaar, Sint-Genesius-Rode, Tervuren, Tielt-Winge, Tremelo en Zaventem.
In Hoegaarden enkel voor renovaties.
In Kraainem kost een advies ter plaatse 25 euro en is een advies op basis van plannen gratis.

Een afspraak maken?

Bij voorkeur online.
Je kunt ook een afspraak maken via .
Telefonisch reserveren kan op het nummer 016 23 26 49.

Download de brochure
Download de Gids voor duurzaam wonen en bouwen

Duurzaam Bouwadvies in de andere provincies

Provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen Limburg
Provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen Antwerpen
Provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen Oost-Vlaanderen
Provinciaal steunpunt duurzaam wonen en bouwen West-Vlaanderen

Vlaanderen is duurzaamProvincie Vlaams-BrabantDuboVlaamsBrabant

De tarieven zijn geldig voor particulieren voor alle overeenkomsten afgesloten voor 31/10/2014. Als u niet komt opdagen op de afspraak zonder vooraf te verwittigen, rekenen wij het volledige bedrag voor het advies aan.

E   T 016 23 26 49


© 2000-2017, Dialoog vzw : Duurzaam Bouwen & Bewust Wonen - Disclaimer
Remylaan 13, 3018 Wijgmaal-Leuven -